´´DÜNYA TEMİZ KALDIKÇA GÜZEL´´ SIFIR ATIK PROJESİ

Sıfır Atık Projesi çalışmaları okulumuzca planlanmış ve çalışmalara başlanmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca düzenlenen "Sıfır Atık Projesi" ile ilgili seminerde projenin önemi ve projenin uygulama detayları ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılmış, bu bilgilendirme ışığında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bu proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.

Giderek artan Dünya nüfusunun tüketim ve atık oluşumunda yarattığı kaçınılmaz artıştan dolayı, atıkların geri dönüştürülmesi ve çevreye zarar vermesinin önlenmesi önem arzetmektedir. Bu proje, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılmasını ve atığın ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesinin benimsenmesini hedeflemektedir. Sıfır Atık Projesinin 2023 yılına kadar Türkiye'de yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Seminerde verilen bilgiler ışığında, 30 Ağustos ilokulunda izlenebilecek eylem planı aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

1.      Okulda geri dönüşüm sağlanacak kaynaklar belirlenecek ve bunlar üzerinde ihtiyaçlar belirlenip yol haritası planlanması.

2.      Bakanlıktan gereken araç-gereçin (bilgilendirme materyali, kumbara, afiş vb.) talep edilmesi.

3.      Okulun afiş vb. bilgilendirme dokümanlarıyla donatılması.

4.      Okul içerisinde atık toplama (geçici depolama) alanı oluşturularak, öncelikle kağıt,  plastik   atıklarının dönüşümünün sağlanması.

5.      Kağıt, pet şişe ve pil atıklarının toplanması için gerekli ortam oluşturulması.

6.      Okuldaki atık toplanacak birimlerin belirlenmesi (sınıf, laboratuvar, kantin, idari birimler vb.) ve kumbara ve dönüşüm araç gereçlerinin yerleştirilmesi.

7.      Okuldaki öğretmenlerin proje ve uygulamalar ile ilgili bilgilendirilmesi.

8.      Okulda çalışan görevlilerin proje ve uygulamalar ile ilgili bilgilendirilip eğitilmesi.

9.      Sınıflarda Sıfır Atık Projesi ile ilgili öğrenci gruplarının oluşturulması.

10.  Sınıflar arasında rekabet ortamı oluşturulması ve ödüllendirme yapılarak öğrencilerin motive edilmesi.

11.  Yemekhanede organik atıkların dönüşümünün sağlanması (hayvan barınakları).

12.  Su tasarrufu ve suyun önemi ile ilgili okul bünyesindeki herkesin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin sağlanması.

13.  Su tasarrufu ile ilgili Teknoloji Tasarım derslerinde öğrencilerin projeler geliştirmesinin sağlanması.

14.  Okuldaki ilgili grupların (çevre, izcilik vb.) ve kulüplerin  proje hakkında bilgilendirilmesi ve proje sürecine dahil edilmesi.

15.  Dönüşümü olmayan atıkların ayrı olarak toplanması ve ilgili yere teslim edilmesi (Mouse, floresan lamba, kartuş/toner, monitör vb.).

01.10.2018 1567

01-10-201801-10-201801-10-201801-10-201801-10-201801-10-201801-10-201801-10-201801-10-2018